Do celoslovenskej súťaže Literárny Kežmarok sa prihlásilo viac ako 500 autorov

17.06.2010 Kežmarok

Kežmarok 17. júna (TASR) – V rámci 45. ročníka Literárneho Kežmarku dnes odovzdávali ceny za najlepšie literárne diela v kategórii poézia a próza žiakom základných a stredných škôl z celého Slovenska.
Jubilejný ročník bol venovaný 150. výročiu narodenia významného slovenského prozaika Martina Kukučína a pri tejto príležitosti mu na budove Kežmarského lýcea primátor mesta Igor Šajtlava spolu so zástupcami Matice slovenskej odhalili pamätnú tabuľu.
Do súťaže sa zapojilo celkom 505 autorov, ktorí poslali 1114 svojich literárnych prác. Odborná porota hodnotila práce v dvoch vekových kategóriách žiakov základných a stredných škôl. Súťaže sa zúčastnilo aj 19 autorov - Slovákov, žijúcich v zahraničí. Medzi žiakmi základných škôl boli v poézii medzi najlepšími Janka Biganičová a Barbora Plutová zo Starej Ľubovne. V prozaickej tvorbe dominovali Nicol Hochholczerová z Rimavskej Soboty a Timea Kónyová z Prešova.
„Prišlo viac prác z poézie, mladí autori rytmizovali, v tej najmladšej kategórii bola viditeľná previazanosť s rodičmi a spolužiakmi. V druhom stupni ZŠ bola poézia veľmi zaujímavá, prevažovala tematika lásky, väčšinou nešťastnej, “ poznamenala predsedníčka poroty pre ZŠ a zahraničných autorov Zuzana Matláková. Porotu potešil menší počet opisných prác, výhodu oproti ostatným žiakom mali žiaci Základných umeleckých škôl. Okrem toho boli prekvapením aj rozmanité žánre v próze, školáci v dielach veľmi akčne odzrkadlili svoj život. Spomedzi zahraničných autorov porotu najviac zaujal osemročný Marián Szmitek z Rumunska.
Medzi prácami študentov stredných škôl porotu najviac presvedčil o svojom talente Michal Molnár v poézii, v próze dominovali dve žiačky z Bánoviec nad Bebravou, Zuzana Hrušková a Zuzana Slaninková. „Narástol počet prác aj počet autorov zo stredných škôl oproti minulému roku, chýbajú však autori, ktorí vychádzali z literárneho klubu v Starej Ľubovni, “ konštatoval predseda poroty pre stredné školy Ján Petrík.
Podľa neho bola próza v tomto roku o niečo silnejšia ako poézia, témy, ktoré sa najviac objavovali, sa týkali života, lásky či vyrovnávania sa so sklamaním. „Je cítiť čitateľskú, ale aj životnú skúsenosť, tie práce sú potom kvalitnejšie. Objavujú sa noví autori, čo dáva prísľub kvality aj do budúcich ročníkov tejto súťaže, “ zhodnotil Petrík.
Celoslovenská súťaž Literárny Kežmarok sa nepretržite koná od roku 1966, každý ročník je venovaný významnej osobnosti slovenskej literatúry. Organizátorom tohto ročníka je mesto Kežmarok, Slovenská národná knižnica v Martine a Matica slovenská. Okrem vyhodnotenia najlepších prác žiakov a študentov stredných a základných škôl, je súčasťou podujatia aj seminár k 150. výročiu narodenia Martina Kukučína.
 

Vyberte región